Hoe herken en voorkom ik een burnout?
Letterlijk betekent een “burn-out” dat je opgebrand bent. Je bent geestelijk en lichamelijk opgebrand en voelt je uitgeput. Je kunt het niet meer opbrengen om “normaal” te functioneren en je bezig te houden met de dagelijkse dingen zoals werk, familie en vrienden. De dag starten en uit je bed komen is een opgave. Daarbij sta je continu onder spanning en heb je een kort lontje. Je bent oververmoeid geraakt door langdurige stress. Bij het minste of geringste schieten de emoties al omhoog van boosheid of verdriet, kortom je kan niets meer hebben, alle energie is verdwenen en je kunt jezelf niet meer opladen. Je hebt een burn-out.
Burn-out symptomen en signalen
Het is niet makkelijk om een burn-out te herkennen aangezien deze geleidelijk ontstaat maar er zijn wel verschillende symptomen en signalen die er op kunnen wijzen dat je op weg bent naar een burn-out en belangrijk om te weten als je een burn-out wilt voorkomen:
- Je werkt hard en zet jezelf voor 200% in.
- Je bent langdurig vermoeid en bent minder actief en efficiënt dan voorheen.
- Je zorgt niet goed voor jezelf.
- Je hebt moeite om je te focussen.
- Je hebt moeite met slapen en piekert veel.
- Je hebt stemmingswisselingen en bent humeuriger dan voorheen.
- Je gaat ontspanning zoeken in alcohol, eten en/of drugs.
- Je krijgt lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, hartkloppingen en hebt vaker last van een ontsteking aan zoal oor, neus, oog en keel.
- Je ontkent of bent je niet bewust van alle signalen van hierboven.
Kwaal van de huidige tijd
Een burn-out overkomt je niet maar die ontstaat na een lange periode van spanning en stress.
Doordat stress en drukte niet meer weg te denken is in onze maatschappij, is het dan ook niet vreemd dat het hebben van een burn-out meer regel is dan uitzondering. Het is een kwaal van de huidige tijd waarin we leven, iets wat we ons zelf aan doen. Vaak zijn we ons niet bewust wat alle drukte om ons heen met ons doet. We gaan ons aanpassen aan de omgeving en situatie door bijvoorbeeld nog harder te gaan werken of te presteren. Doordat ons gedrag verandert, verandert hierdoor ook onze ademhaling. We gaan onze adem inhouden bij bijvoorbeeld lastige situaties of als je teveel achter je computer zit te werken. Of je gaat juist sneller ademen omdat je maar continu aan het werk bent en weinig tijd neemt om iets leuks te gaan doen of juist even niks . Hierdoor ontwikkelen we spanning en angst in ons lichaam.
Aandacht voor jezelf
We hebben een angst gecreëerd waar we zelf niet meer uitkomen. Angst om te verliezen wat we hebben en we daardoor alleen nog maar meer de drang hebben om ons te willen bewijzen. Hierdoor geven we onszelf minder aandacht en zetten we onszelf niet op de eerste plaats. Om een burn-out te voorkomen is aandacht geven aan onszelf belangrijk om onze batterij weer te doen opladen. Denk aan goed slapen, leuke dingen doen met je gezin of vrienden, gezond eten, sporten, stilte en rust. Hierdoor wordt ons *parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd wat ons ontspanning geeft.
Als er gedurende een lange tijd geen aandacht aan onszelf wordt besteed en je alsmaar gespannen en druk bent. Raakt ons hoofd en lijf overvol en ons *sympathisch zenuwstelsel overbelast.
Net als de harde schijf van je computer. Als het geheugen van de computer vol loopt dan zal deze (staat gelijk voor jouw lijf en brein) last hebben om alle informatie die er binnenkomt te verwerken. Er is nagenoeg geen ruimte meer om alle input te verwerken, waardoor de computer steeds trager wordt. Dat werkt ook zo bij de mens. Een mens heeft onderhoud nodig en balans in zijn leven zoals voldoende rust, ontspanning, gezond eten en beweging om volop te kunnen functioneren.
Een burnout voorkomen
Je kan een burn-out voorkomen door als eerste jezelf serieus te nemen en voor jezelf te gaan zorgen. Jezelf op de eerste plaats te gaan zetten. Het is daarbij belangrijk dat je je bewust bent van je eigen patronen cq valkuilen die een burn-out hebben doen ontstaan.
Vaak zijn er onderliggende (on)bewuste ervaringen die je niet goed hebt verwerkt of genegeerd. Daarbij speelt angst een grote rol. Met ademcoaching kan ik jou helpen om de angsten en ervaringen die je bewust of onbewust hebt genegeerd aan te kijken en te verwerken. We gaan balans maken in je zenuwstelsel (parasympatisch en sympathisch).
We gaan belemmerende patronen veranderen zodat je met vrijheid en blijheid kan terugkijken naar het verleden, vooruit kan kijken naar de toekomst en gelukkig kan zijn in het heden. Graag zou ik jou willen begeleiden in dit proces.
* klik hier voor meer info over het parasympatisch en sympatisch zenuwstelsel